Minu kallis kaasa nõudis eile õhtul kooki, kuna tort “hingati” sisse helikiirusel, siis nõuti kooki järgi. No temal ju jäi magusasoolikas alles ja kui arvad, et ma küpsetan kooki teistele, et ise süüa ei saa, siis arva uuesti. Tegin proovi lihtsa rullbiskviidi põhjaga. Ja arvatavasti teen järgmine kord sellest samast ka rullbiskviidi, sest see sai nii maitsev ja pehme ning vetruv, täpselt selline nagu üks kook olema peab.
Enne kui kooki tegema hakkad, leota datleid (kui kasutad kuivatatud kivideta datleid) ca 3 h keedetud vees.
Datli-mandlikook
- 7 muna
- ca 200 g kivideta datleid
- ca 75-100 ml vett
- 1 tass jahvatatud mandleid
- 1 tass kookoshelbeid
- 1,5 tl küpsetuspulbrit
Vahusta munad mõnusaks kohevaks vahuks. Sega omavahel kuivained. Püreesta leotatud datlid koos veega ning sega saadud püree kuivainetele. Sega veelkord läbi ning vala segule peale munavaht, sega ettevaatlikult alt-ülesse läbi, ära ainult üle sega, siis kukub vaht kokku. Sega täpselt niipalju, et kõik saaksid kergelt läbi segatud. Vala saadud segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile või lahtikäivasse koogivormi. Küpseta 200 C juures ca 25 min. Tõsta jahtuma, serveeri niisama tee või kohvi kõrvale, või marjadega segatud kreeka jogurtiga.
Kuna saadud koogi tegin suurel ahjuplaadil, siis nähes, kui hästi see paindus, saab seda soovi korral ka rullbiskviidina kasutada (vahele soovitud suhkruta püreeritud marjad-banaanid + riccota + vahukoor). Keera rulli ning lase külmikus paar tundi seista. Soovi korral võid enne täidise panekut põhja kergelt niisutada koduse suhkruta õunamahlaga (lisa mahlale maitseks 1-2 cl konjakit).
Mõnusat suhkru ja jahuta maiustamist!