Pidevalt öeldakse, et koduse söögiga on niipalju mässamist. Kas ikka on? Õige on see, et aega kulub teinekord koduse söögiga rohkem sest eks nullist tegemine võtabki rohkem aega, aga ka söök saab kordi maitsvam, kui poelettide poolfabrikaadid ja lisaks tervislikumad. Aega võtab ju aega võtab ainult ettevalmistus ja edasi valmib söök ise, ise samal ajal tehes mida iganes vajalikku.
Küülikufilee mässitud peekoni ning ahjujuurviljadega 5-le
- 10 küülikufileed
- 20 peekoniriba
- soola, pipart
- ca 2,5 -3 kg erinevaid juurvilju
- kukeseene jahu soovi korral
- kookosrasv või ghee
Küülikufileedele raputada veidi pipart, mässida need peekoniribadesse ning asetada need kookosrasva või gheega määritud suurde ahjuvormi. Tükeldada erinevad juurviljad, raputada üle vähese soolaga ning kukeseenejahuga, segada läbi ning valada need peekoniribadesse mässitud küülikufileedele. Peale tükelda veidi kookosrasva või nirista veidi sulatatud gheed. Kata vorm kaanega ja ahju 200 C või fooliumiga ning 220 C peal ahju ca 2 tunniks. Soovi korral võid kastme kõrvale teha, aga lihast ja juurviljadest imbub fooliumi all piisavalt vedelikku kastmeks.
Küülikumaksa-punapeedipihvid ahjujuurviljadega
Juurviljadeks
- 3 suurt porgandit
- 1 suur kaalikas või naeris
- 2 suurt pastinaaki
- 2 suuremat punapeeti
- soola
- ghee
Pihvideks
- 1 kg hakitud küülikumaksa
- 2 keskmist punapeeti riivida
- soola
- pipart
- vürtspipart
- 3 muna
- 2 sibulat hakkida
- 5-6 küüslauguküünt
- ghee või kookosrasv
Kaste
- 500 ml toorkoort (toorpiimalt kooritud koor)
- 200 g toorjuustu
- 1 paprika (vahet ei ole mis värvi)
Juurviljad pesta, koorida ning tükeldada parajateks tükkideks. Maitsestada soolaga, segada läbi ja valada need gheega määritud suurde ahjuvormi. Katta kaane või fooliumiga ning 200 C juurde ahju 1-1,5 tunniks. Samal ajal lasta maks läbi hakklihamasina, riivida punapeedid ja vala see maksale, lisada munad, hakitud sibul ja küüslauk, maitsestada soola, pipra ning vürtspipraga, segada korralikult läbi. Kuumuta pannil ghee või kookosrasv ning tõsta pannile lusikaga parajad pätsikesed, siluda need pealt veidi madalamaks ning küpsetada mõlemalt poolt pruuniks. Valmis pihvid näevad veidi tumedad välja kuna punapeet muutub küpsedes tumedamaks. Serveeri kastme ning toorsalatiga.
Kastmeks vala potti koor ja tükeldatud paprika, valida enda jaoks sobiv värvus, lisa toorjuust ning soovi korral maitsesta vähese soolaga. Mina isiklikult leian, et seda ei ole vaja, kuna toorjuust on piisavalt soolane. Kuumuta keemiseni ning kuumuta tasasel tulel veel paar minutit ning tõsta kõrvale.
Ahjujuurviljad jäävad hästi mõnusad ning magusad ja kergelt pähklise maitsega tänu gheele.
Mõnusat maitseelamust.