Kolesterool on oluline keha erinevateks funktsioonideks. Meie keha toodab ka ise loomulikult kolesterooli, isegi kui me ei söö kõrge kolesteroolisisaldusega toitu, toodame seda ikkagi. Probleem on siis, kui me sööme kolesteroolirikast toitu ja keha ei suuda kolesterooli tootmist piirata. Tulemuseks kogu kolesterooli tõus ja LDL (halb kolesterool) suureneb.

Ateroskleroosi teke. Foto: kolesterool.ee
Ateroskleroosi teke. Foto: kolesterool.ee

Liiga palju LDL kolesterooli organismis võib olla kahjulik. LDL kolesterool on seotud ateroskleroosiga, mis on arterite ummistus. Ateroskleroos võib viia kas infarkti või insuldini. Hoides oma HDL (head) kolesterooli üleval ja LDL (halba) kolesterooli madalal, võime vähendada haigestumise riski südameveresoonkonna haigustesse või  insulti.

Oled kunagi mõelnud, miks HDL kolesterool on hea?

Mina küll olen.  Me armastame HDL kolesterooli, sest see aitab meid kaitsta. Kui meie organismis on liiga palju LDL kolesterooli, siis HDL kolesterool “haarab” selle meie arteritest kaasa ning viib maksa. Seega arterid ei lubjastu ja kui on vähem lubjastumist, siis veri voolab vabalt läbi keha ning vähendab oluliselt riski saada infarkti või insulti.

Oled proovinud kolesteroolitaset kontrollida? Need hämmastavad maitsetaimed aitavad.

Tänapäeval soovitatakse kolesterooli alandamiseks igasuguseid imeravimeid ja isegi määrdemargariini – see kõik on väga vale, enne kui nende juurde pöördute, proovige abi saada loodusest.

1. Küüslauk

Küüslauk, foto: fennelandfern.co.uk
Küüslauk, foto: fennelandfern.co.uk

Ma arvan, et kõik teavad küüslaugu suurepärastest raviomadustest ja neist ei pea siin pikemalt rääkima. Küüslauku võib lisada mahladesse/muhedikesse, lisada erinevatesse toitudesse, süüa toorelt või isegi grillida (saate mõnusa magusa ja imemaitsva elamuse). Paljudele ei meeldi küüslaugu järellõhn. Kui aga küüslauku kasutada mahlades või muhedikes, siis selleks on oma pisikene nipp, et kaotada küüslaugulõhn nii joogilt ning ka ise ei lõhna pärast küüslaugu järele. Trikk peitub selles, et võtta peotäis peterselli, mässida see ümber küüslauguküüne ning alles siis “sööta” see mahlapressi. Petersellist olev klorofüll neelab endasse küüslaugu lõhna. Muide halva hingeõhu korral aitab ka peterselli närimine.

2. Ingver

Ingver Ma ei hakka siin seletama oma armastust ka ingveri vastu. Ingver on ka hämmastav ravimtaim, lisaks alandab ta üldkolesterooli ja ka maksakolesterooli taset. Ingver inhibeerib ka trombotsüütide agregatsiooni. Ingverit on hea lisada mahladesse/muhedikesse. Ingveritee jaoks on vaja 2,5 cm jupp ingverit ja pool sidrunit, lisage need 1 tassi kuumale veele. Nautige terviseks!

3. Cayenne pipar

cayenneCayenne pipar on suurepärane ning temast on suurt abi valu leevendamisel, mis on tingitud artriidist, aga ta aitab ka alandada kolesteroolitaset. Cayenne pipra toimeaine on kapsaitsiin. Kapsaitsiinil on võime vähendada trombotsüütide agregatsiooni, mis teeb vere vedelamaks. Samuti on seda seostatud HDL tõusu ja LDL langusega. Cayenne pipart on soovitav lisada nii mahladesse/muhedikesse kui ka toitudesse.

4. Reishi

Reishi seen
Reishi seen

Reishi on teatud tüüpi seen, millele viidatakse ka kui “üleloomulikule seenele”. Reishi võib keha kaitsta sinna kuhjunud rasvhapete ja kolesterooli eest. Ka on täheldatud, et reishi vähendab veres lipiidide taset ning  alandab kolesterooli ja triglütseriidide taset.

Meeles tuleb pidada seda, et alandada kolesterooli ja ennetada südamehaigusi või insultu, tuleb süüa tervislikult ja olla aktiivne. Enne, kui võtate ette muudatused, konsulteerige oma arstiga, kas teile võiks sellisest katsetusest kasu olla. Igal asjal on oma õige aeg ja koht.

Allikas

Eelmine artikkelÜle aasta paleotoitumist
Järgmine artikkelMango kasulikkus
Diana
Kõik tuleb sinuni siis, kui selleks on õige aeg ja mil oled selleks vaimselt ja füüsiliselt valmis...

JÄTA OMA VASTUSES

Palun sisesta oma kommentaar!
Palun sisestage oma nimi siia