Beeta-karoteen ja A-vitamiin
Beeta-karoteen on oranžikas-kollakas pigment, mida leidub paljudes puu- ja köögiviljades. See on oluline, sest seda on vaja A-vitamiini tekkeks.
Olete kunagi porgandit viilutades tähele pannud sellist pisiasja, et see näeb välja nagu silm?
A-vitamiin on oluline terve nägemise jaoks. Beeta-karoteen on suurepärane antioksüdant, mis aitab neutraliseerida vabu radikaale.
Kui te valite porgandeid, siis valige tumedamaid, sest neis on rohkem beeta-karoteeni. Tuginedes Barone´le, siis üks tassitäis keedetud porgandeid annavad 18 mg beeta-karoteeni või siis 300% soovitavast kogusest (Barone, et. al, 2002)
Peale selle, et A-vitamiin on oluline nägemisele, on see ka oluline raku normaalseks kasvuks, tervetele limaskestadele ning aitab silmadel kohaneda kas valguse või pimedusega ning lisaks säilitab terve naha ja jume.
Kaltsiumi pektaadid
Kaltsiumi pektaadid on pektiini kiudude tüüp, mis on seotud LDL (halvaa) kolesterooli vähendamisega. Tegelikult töötavad need nii, et nad “haaravad” endaga sapphapet ja eemaldavad neid organismist.
Looduslik “erguti”
Porgandimahl annab energiat. Kes seda küll teadis, eks? Lisage oma järgmisse mahla mõned porgandid ja tunnete vahet.
Vitamiinid ja antioksüdandid
Kui teete mahla, siis eemaldate lahustamatud kiudained, jättes alles ainult olulised vitamiinid, mineraalid ja antioksüdandid. Seega, juues seda värsket porgandimahla, keha lihtsalt kiirelt neelab neid elutähtsaid toitaineid. Lisaks on porgandimahl kasulik juba seetõttu, et see sisaldab kaaliumi, mis aitab hoida kolesterooli normis ja on kasulik maksale, sest see vähendab rasva ja sapphapet.
Porgandimahlad
- 3 porgandit
- 3 sellerivart
või
- 3 porgandit
- peotäis peterselli
- 2 sellerivart
või
- 2 porgandit
- 1 kurk
- peotäis peterselli
või
- 3 porgandit
- 1/2 fenkolit
Näpunäide:
Kui sööte porgandeid, eriti kui te neid küpsetate, siis lisage küpsetamise käigus veidi kookosrasva. Tervislik rasv nagu kookosõli võimendab porgandist toitainete paremat omastamist, eriti beeta-karoteeni. Samuti on soovitav lisada umbes 1 tl kookos- või oliivõli või avokaadoõli oma mahla sisse.
Ma söön palju porgandit ja mulle kohe väga meeldib;).
Teadmiseks!