Dr. Amy Myers, kes on Austin Ultra-Health´i funktsionaalse meditsiini praksise  arst, asutaja ja meditsiini doktor Austinis Texases. Ta on inimene, kes püüab jõuda haiguse algpõhjuseni, mitte ainult ravida sümptomeid. Ta töötab laste ning täiskasvanutega, kellel esineb ärritatud soole sündroomi, kroonilist väsimust, autoimmuunhaigust, seedehäired, hormonaalsed häired jpm. Toitumine on tema praktika suur osa ning ta usub, et õige toit on ravim.

Te olete valinud toitumise, mis välistab gluteeni, aga ikkagi kannatate gluteeniga seotud sümptomite all? Kui nii, siis võib olla, et teie küll sööte toitu, mis ei sisalda gluteeni, aga teie keha reageerib neile nii nagu nad sisaldaksid gluteeni. Seda protsessi nimetatakse ristreaktiivsuseks.

Näiteks on olemas mitmeid gluteenivabu tooteid nagu juust, šokolaad ja kohvi, mis sisaldavad valke, mis on sarnased gluteenile ja keha ajab need gluteeni pähe sassi. Kui te tarbite neid toite, siis teie keha reageerib neile nagu oleksite just söönud kausitäis täisterapastat. Hinnanguliselt vähemalt pooltel, kellel esineb gluteenitalumatus, on ka tundlikud piimatoodete suhtes (piim, juust, jogurt, või, kohupiim) ja seda tänu gluteeni ristreaktiivsusele.

RistreaktiivsusFoto: Health Now Medical Centre
Ristreaktiivsus
Foto: Health Now Medical Centre

Probleem ei lõpe üldse siin. Cyrex Labs, mis on pühendunud sellistele uuringutele nagu gluteeni tundlikkus, autoimmuunhaigused, immunoloogia ja toetavad ristreaktiivsuse uuringuid. Nad pakuvad põhjalikke uuringuid, millised toiduained võivad põhjustada täiendavaid probleeme neile, kellel on gluteenitalumatus või mõni muu immunoloogiline häire. Erinevad selles laboris läbiviidud uuringud näitavad, et on palju valke ja toiduaineid, mida peetakse gluteenitalumatutele ohututeks, aga hoopis teravdab immuunsüsteemi reaktsiooni. See tähendab seda, et organismis ei pruugi olla gluteeni antikehasid, aga võib olla teiste toitude antikehad, mis põhjustavad samasugust reaktsiooni.

Nimekiri toiduainetest, mis ristreageerivad gluteeniga

  1. Amarant
  2. Tatar
  3. Šokolaad
  4. Kohvi
  5. Mais
  6. Piimatooted nagu piim juust (Alfa-kaseiin, Beeta-kaseiin, Kasomorfiin, Butyrophilin, vadakuvalk)
  7. Munad
  8. Kanep
  9. Hirss
  10. Kaer
  11. Lihvitud nisu
  12. Kartul
  13. Riis
  14. Seesam
  15. Sorgo
  16. Soja
  17. Tapiokk
  18. Teff (abesiinia lembehein)
  19. Pärm

Nimekiri võib olla üsna heidutav, sest paljusid neid toiduaineid kasutatakse ikkagi gluteenivabades toodetes. Aga neile, kellel on peale gluteeni eemaldamist oma menüüst ikkagi sümptomid nagu väsimus ja ei tunne end hästi, siis see nimekiri võib abiks olla, et oma kannatusi leevendada või likvideerida. Seega, kui teil on gluteenitalumatus ja terviseprobleemid jätkuvad isegi siis, kui olete gluteeni oma menüüst eemaldanud, siis proovige eemaldada oma menüüst ka eelpooltoodud toiduained vähemalt kaheks kuuks ja vaadake, kas olukord paraneb. Olge veendunud, et olete parandanud ka oma soolestiku. Pärast kahte kuud võite hakata lisama tagasi oma menüüse üks toiduaine korraga, et kindlaks teha, millistele teie keha reageerib ristreaktiivsusega – kui üldse. On võimalik teha ka laboratoorsed uuringud, mis näitavad ära, millele te ristreageerite.

Ristreaktiivsuse mehhanism on üsna keeruline. Püüame seda teile lihtsalt seletada. Immuunsüsteem tunneb organismis erineva kujuga asju. Näiteks inimene, kellel on gluteenitalumatus, siis tema immuunsüsteem on muutunud tundikuks gluteeni molekuli “kuju” vastu. Erinevatel põhjustel, millest me täpselt aru ei saa, võib immuunsüsteem ekslikult segi ajada sarnase kujuga molekule ning reageerida samamoodi sellele molekulile nagu gluteenimolekuli korral.

Loomulikult ei ole selline selgitus ammendav ja ei tohiks olla ka määrav teie probleemidele. See on keeruline immunoloogiline teema. Daniel Sanelli kavatsus on sellise seletusega tuua inimestele teadlikkust selle probleemi kohta, kes on samamoodi hädas tsöliaakia või gluteenitalumatusega.

Kui olete kindlaks teinud, millised toiduained on teile ristreaktiivsed, siis ainsaks raviks on need toiduained oma menüüst jäädavalt eemaldada koos gluteeniga. Meeles tuleb pidada seda, et ristreaktiivsed ained ei sisalda küll gluteeni, aga teie keha arvab, et sisaldavad ja seetõttu kehale tekitatud kahju ja põletikud, mis sellega kaasnevad on võrdsed gluteeni reaktsiooniga.

Märkus:

Artikkel on avaldatud ainult informatiivse eesmärgiga. Siinsed ütlused ei ole FDA (USA Toidu- ja Ravimiameti) poolt kinnitatud. Artikkel pole mõeldud haiguste diagnoosimiseks, raviks või haiguste ennetamiseks. Enne, kui midagi ette võtate, konsulteerige oma perearstiga, enne kui hakkate toidulisandeid või ravimeid tarvitama.

Allikad: Eat Local Grown ja Primo Health Coach

Eelmine artikkelMiks meditsiin ei taha, et vähk saaks ravitud
Järgmine artikkelAlternatiivsed ravimeetodid: mis on apiteraapia ehk mesilasmürgiga ravimine?
Diana
Kõik tuleb sinuni siis, kui selleks on õige aeg ja mil oled selleks vaimselt ja füüsiliselt valmis...

4 KOMMENTAARID

  1. Tänud tegelemast ja avaldamast!
    Seedesüsteemi lõputute vaevuste käigus sai apteegistki abi loodetud, ent nüüdseks on hoopis lihtsama võttega enesetunne märgatavalt paranenud – jah, tuvastatud ärritajad toiduainete hulgas menüüst välja arvatud ning hiljutiselt aasta-aastalt üha ägenenud haigusseisundid on taandunud isegi ootamatult efektiivselt. Mäletan ebasoodsaid nähte lapseeastki, küllap seehulgas pärilikke.
    Pingeid võib põhjustada see, kui kellegi teema olulisusest teadmatuga kokkupuuteid ette tuleb: mõni natuur on automaatselt kindel, et teinegi peab täpselt samamoodi elama, nagu tema, kaasa arvatud toidusedeli poolest. Tulemuseks ülirasked seisundid.

JÄTA OMA VASTUSES

Palun sisesta oma kommentaar!
Palun sisestage oma nimi siia