Sai mõni aeg tagasi tehtud üks katsetus õunakoogi näol ja kuna tuli teine imemaitsev, siis sai ka pilti näidatud ja kummalisel kombel tahtsid paljud retsepti saada. Lubasin selle küll kunagi hiljem avaldada, aga praegu vist paljudel aias paras õunauputus klaaride ja teiste suviste õunte näol, siis oleks vist patt seda hiljem sügisel jagada.

Minu taaskordne katse-eksitus tuli siis selline ja tuli väga maitsev. Sobib paleotoitujatele, kes tarvitavad ka piimatooteid (nagu meie seda teeme, sest meil ei ole laktoositalumatust), aga alati annab piimatoote asendada kookospiimast toote vastu, kui piimatooteid ei tarbi.

Meie jogurti-õunakook
Meie jogurti-õunakook

Teistmoodi õunakook

  • 1 kg puhastatud ja jämedalt viilutatud õunu
  • 100 g võid
  • 1 1/3 tassi mett
  • 5 sl kookosõie suhkrut * (soovi korral, kui tahta magusamat versiooni)
  • 2 sl õietolmu
  • 300 g pähkleid oma maitse järgi (kasutasin seekord metsapähkleid)
  • 200g kuivatatud jõhvikaid või rosinaid (eelistan jõhvikaid)
  • 1kg kitsepiimast tehtud kodust jogurtit või kookoskoort * (kasutasin kitsepiimast jogurtit)
  • 3 sl kaneeli
  • 5 – 6 muna (oleneb munadest)
  • 3 sl marantajuure tärklist või kartulitärklist

Paksupõhjalises potis sulatada või ja lisada 1 tass mett (soovi korral ka kookosõie suhkur, kui kasutada ka kookosõie suhkrut, siis läheb mett 1/3 tassi). Kuumutada need omavahel kenasti läbi, et tekiks kerge glasuur, lisada kaneel ja kuumutada veel ca 2 minutit, lisada õunad ning need glaseerida segus ca 5 minutit, lisada pähklid ja jõhvikad või rosinad. Lasta neil vaikselt veel podiseda, aegajalt segades ca 2-3 minutit. Tõsta tulelt. Suurele ahjuplaadile või keskmisele ahjuvormile valada õuntesegu ja jagada see ühtlaselt laiali.

Kausis kloppida lahti munad, valada neile peale kodune maitsestamata jogurt (teha näiteks kitsepiimast  jogurtijuuretisega) või kookoskoor, maitsestada 1/3 tassi meega ja kloppida sisse mranatajuure tärklis või kartulitärklis (kasutasin marantajuure tärklist). Kloppida kõik korralikult läbi ning valada ühtlaselt õuntesegule. Küpsetada ahjus keskmisel siinil 175 C juures ca 45-60 minutit, olenevalt ahjust ja vormist, millesse koogi tegite.

Lasta koogil täielikult jahtuda ja alles siis lahti lõigata. Sest kuum kook laguneb laiali ja ei püsi koos! Nautida kas koos koduse jäätise või niisama, oleneb maitse-eelistusest.

* Kookoskoor – kui seda kuskilt ei õnnestu saada, siis sobib ka kookospiim, aga hea oleks, kui seda eelnevalt läbi ei loksutata. Koorida purgist pealt koor ja järgi jätta kookosvesi, mille saate hiljem teistes toitudes kasutada. Või kasutage kookospiima ja  -koore kasutuse puhul suurendada tärklise osakaalu.

Eelmine artikkelAlternatiivsed ravimeetodid: mis on apiteraapia ehk mesilasmürgiga ravimine?
Järgmine artikkelJuuste vaimne olemus
Diana
Kõik tuleb sinuni siis, kui selleks on õige aeg ja mil oled selleks vaimselt ja füüsiliselt valmis...

6 KOMMENTAARID

  1. Sirje Eigi – Kuna oleme perega paleotoitumisel juba üle aasta, siis kartulit kasutame imeharva ja ka kartulitärklist. Maranta tärklis saadeti kingitusena Inglismaalt, meil seda veel kahjuks saadaval ei ole, aga on võrdne oma töö poolest kartulitärklisega. Sobib aga ideaalselt paleotoitujatele.
    Kuna ei taha biskviiti õunakoogile, siis saigi katsetatud teistmoodi tegemist ja jogurtiga jääb kook imemaitsev. Kui tõesti tahta tummisemat, siis võib tärklise kogust suurendada.

  2. Kook tuli maitsev, kuigi järgmine kord proovin pealmise kihi ilma kookoskooreta, lihtsalt klassikalise biskviidi. Maranata tärklis on minu jaoks midagi uudset, kust seda saab ja mille poolest see tavalisest kartulitärklisest erineb?

  3. Siis sai tõesti ahjuvorm väike. Ja ma ei tulnud selle peale, et keegi hakkab lahtikäivat vormi kasutama. Vorm peab ikka olema kas terve äärtega ahjuplaat või siis kõrgemate äärtega veidi väiksem vorm. Kui kasutada kookospiima/koort, tuleb ka tärklise kogust suurendada, sest need on kordi vedelamad kui jogurt. Mune meega ei vahusta, vaid klopin lihtsalt lahti, lisan jogurti ning maitsestan need meega segades ja siis klopin sisse maranata tärklise. Kui aga munad vahustada, siis segu tuleb rohkem (paisub) ja arvatavasti seetõttu jäigi teil seda katet pool kaussi üle.

  4. pealmine segu jooksis kõik laiali. Kindlasti peab alumine kiht olema vormi suuruselt. Vorm ei tohi ka läbi lasta. Mul läksid mesi ja munad kenasti vahtu nagu biskviittaigna puhul aga kookoskoore lisamine tõmbas segu täiesti vedelaks ja vahu alla. Kook on ahjus, vaatame, mis tuleb. Pealmist segu jäi pool kaussi järele.

JÄTA OMA VASTUSES

Palun sisesta oma kommentaar!
Palun sisestage oma nimi siia