Suured tänud Tiinale, kes saatis meile ühe väga huvitava loo aluselise vee kohta, mille on kirjutanud biokeemik Jaanus Lember. Puhta vee pH on 7,0 ja sellest kõrgemat taset loetakse juba aluseliseks veeks. Aluselise pH-ga vesi on kasulik mitmel puhul. Esmalt aitab vältida mitmeid haiguseid otseselt läbi pH mõju, kuid teisalt sisalduvad ioonid, mis tagavadki aluselise pH vees, omavad positiivset mõju kehale.
Peaaegu igaüks on vähemalt kord elus tundnud, kuidas magu või söögitoru valutab. Sellega sarnane olukord on suhteliselt tihti esinev gastroösofageaalne reflukshaigus (GERD), mille puhul happeline maosisu liigub söögitorru. Katsed pakuvad, et reflukshaigus on leevendatav aluselise vee joomisega. [1] Aluseline vesi muudab ühe olulise ensüümi, pepsiini konformatsiooni ning seetõttu ei saa see ensüüm kahjustada söögitoru. Teadlaste sõnul jääb pepsiin veel stabiilseks, kui pH = 7,4 seega peab tarbitava aluselise vee pH olema kõrgem, et pepsiin muutuks inaktiivseks. [2] Paraku tekib reflukshaigus järjest rohkematel inimestel, seda suuresti reflukshaiguse riski suurendavate tegurite osakaalu kiire suurenemise abil. Peamisteks teguriteks loetakse suitsetamist, alkoholi ja gaseeritud jooke. Aluselise vee joomine võiks olla üks võimalus seda vältida või vähemalt riski vähendada. [3] Ka teiste teadmata põhjustega pikaajaliste maovaevuste puhul on näidatud, et aluseline vesi aitab olukorda parandada ning vaevusi leevendada. [4]
Luud on tänapäeva tarbimisühiskonnas potentsiaalselt ohustatud, sest inimesed ei tarbi piisavalt piimatooteid või viiakse kehast välja liiga palju kaltsiumi ja teisi luu normaalse ainevahetuse jaoks olulisi aineid. On leitud, et isegi, kui kaltsiumi manustatakse piisavas koguses, tagab aluseline vesi parema luu ainevahetuse kui happeline vesi. See toimib nii tänu sellele, et aluseline vesi tagab PTH ehk paratüreoidhormooni madalama taseme. PTH aktiveerib luus kaltsiumi vabastavaid rakke, mistõttu luu kaltsiumisisaldus väheneb ning suureneb oht luu hapramaks muutumiseks. [5]
Alkohol kahjustab lisaks maksale ka magu. Katse käigus leiti, et alkoholitarbimisega seotud hemorraagiliste (verejooksudega seotud) haiguskollete teket sai vältida, kui joodi pool tundi enne alkoholi tarvitamist aluselist vett. Tavalise veega sama mõju polnud. Alkohol kahjustab magu, sest tekitab maorakkudes oksüdatiivset stressi ja seeläbi ka põletikku, millest annab tunnistus valutav magu. [6]
Eestis on rinnavähk naistel kõige sagedasem pahaloomuline kasvaja. Probleemi tõsidust näitab ka fakt, et rinnavähki haigestunute arv suureneb aasta-aastalt. On aga avastatud, et aluseliste ühendite nagu naatriumkarbonaadi süsteemsel manustamisel saab aeglustada vähirakkude invasiooni. Nimelt mitmete tuumorite ekstratsellulaarne pH on happeline puuduliku verevarustuse ja glükolüütilise metabolismi tõttu. Happelisus omakorda mõjutab aga vähirakkude invasiooni ja metastaatilist potentsiaali. Kasvaja pH aluselisemaks muutmine võib vähendada vähirakkude laialikandumises osalevate ensüümide (nt maatriksi metalloproteinaaside) optimaalseid tingimusi, mistõttu võib väheneda tsirkuleerivate tuumorirakkude hulk ja takistada seeläbi kasvaja edasitungimist organismis. [7]
Aluselise vee ravivaid omadusi on täheldatud ka metaboolse atsidoosi korral. Üheks pooltargumendiks on aluselise vee ohutus võrreldes mitmete teiste ravimitega. Antud loomkatses anti erinevatele gruppidele aluselist või tavapärast vett. Peamiselt täheldati muutusi metaboolse atsidoosi korral, kuid efekt oli märgatav ka neerupuudulikkusega, dialüüsi ja kuseteede diversiooni korral. [8]
Alumiiniumi sisaldus vees on seotud selle pH-ga. Happeline või palju orgaanilist ainet sisaldav vesi on suurema alumiiniumi kontsentratsiooniga, mida on seotud erinevate haigustega. Kuna veest saadav alumiiniumi hulk on mõnevõrra väiksem kui toidu oma, siis on selle tervislik mõju seotud pigem pikaajalise suure alumiiniumi kontsentratsiooniga vee tarbimisega. On oletatud, et see on riskifaktor algatamaks või kiirendamaks Alzheimeri tõve. Samuti on seda seostatud dementsuse ja kognitiivse düsfunktsiooniga vanematel inimestel. Siinkohal on inimkatsed näidanud vastakaid tulemusi ja kindlalt ei saa väita seose olemasolu, kuid kindlasti on aluseline vesi alumiiniumi suhtes madalama kontsentratsiooniga ja see võib omada rolli antud haiguste riski minimaliseerimisel. [9]
Lisaks aluselise vee haiguste ravil ilmnevatele võimalikele omadustele, on leitud ka aluselise vee otsene teatav mõju tervetele inimestele. Ühes uuringus leiti, et aluseline pudelivesi võib korrapärasel tarvitamisel olla oluliseks komponendiks nii organismi happe-aluse tasakaalu kui veebilansi mõjutamisel. [10]
Siiski tuleks mainida, et enamus katseid aluselise vee mõju uurimisel põhinevad peamiselt in vitro ja loomkatsetel. Inimestel läbi viidud eksperimente on avaldatud tunduvalt vähem, kuid see on ka mõistetav, sest teadmised aluselise vee toimest vajavad veel põhjalikumat uurimisist ja detailidesse süvenemist. Paljud siiamaani läbiviidud katsed on näidanud aluselise vee mõju olemasolu ja teadusuuringutes on lubatud lähitulevikus katseid korrata ka inimestel, mis peaks näitama vee täpsemat mõju ulatust inimorganismile.
Allikad: NCBI, PR Web, Web MD, Science Direct, Bone, J-Stage, WHO
Jaanus Lember, biokeemik, Devin Eesti
[/vc_message]
http://www.paikesetoit.ee/aluseline-vesi-hea-tervis-voi-pseudoteadus/