1Munade värvimine
Kui reeglina värvitakse lihavõtete aegu mune traditsiooniliselt sibulakoorte või mõnel muul viisil, et munade koored oleksid kaunid ja lastelgi lõbusam mune koksida, siis seekord aga pakun sulle hoopis midagi täiesti tavatut, kui sa harjunud oled. Munad saavad küll kenasti värvitud, aga nende imeline värvus ei peitu koortes, vaid avaldub alles siis, kui munad ära koorid… Peale selle, et munad näevad fantastilised välja, maitsevad nad ka hoopis erilisemalt kui tavalised värvitud munad.
Tegelikult olen neid marmormune juba aastaid teha tahtnud, aga kuidagi olen kogu selle sagina käigus need alati ära unustanud, siis seekord sai nende tegu ette võetud. Tõsi, nende tegemine ning täielik valmimine võtab oluliselt kauem aega, kui traditsiooniliste munade värvimine. Aga usu mind, kui ütlen, et munade värvimine sellisel viisil, viib sind hoopis teisele tasandile.
Marmoriseeritud munad on Hiinas hästi levinud ning neid müüakse lausa tänavatel nii kohalikele kui turistidele. Hiinas valmistatakse neid mune väga erineval moel ning iga pere poolt valmistatud munad näevad ning maitsevad erinevalt kui teiste omad, sest igal perekonnal on oma retsept, kuidas neid mune valmistada. Samas on nende valmistamisel alati kasutatud sojakastet, musta teed ja vürtse. Sellest, miks iga pere poolt valmistatud munad eriliselt maitsevad oleneb sellest, milliseid vürtse keegi kasutab.
Need munad ei ole üksnes vahvad laual vaadata, vaid maitsevad samal ajal kergelt vürtsiselt ja magusalt. Kui oled keedumunade fänn, siis tasub sul kindlasti neid teha proovida ja oma üllatuseks võid avastada, et sinust saab endalegi ootamatult nende fänn. Lagritsajuure magusus, musta pipra teravus, kerge kaneeli järelmaitse, nende kõigi kooslus paneb sinu maitsepungad täielikult õitsele ning paneb aju neid juurdegi nõudma.
Üks on kindel, edaspidi ei plaani lauale “traditsioonilisi” mune panna, sest marmoriseeritud munad lisavad mõnusat iseloomu nii oma silmailu kui maitse poolest ja pakkudes sulle terve rea erinevaid võimalusi, kuidas ning kus neid mune veel kasutada võiks. Maitsevad suurepäraselt lihtsalt maiustades, samas võid lisada neid salatitesse, suppidesse, isegi riisiroogade kõrvale ja miks mitte kasutada traditsiooniliste täidetud munade asemel neid. Saad veel midagi eriti omapärast. Lisaks pakuvad nad imelist garneeringut igale roale, pidustusele või lihavõtetele.
Mina valmistasin oma munad veidi teisiti kui traditsioonilised hiina marmoriseeritud munad, sest mul puudus kodus üks nende peamisi koostisosi, sojakaste ning vürtsidest sai kasutatud ka midagi mitte nii traditsioonilist. Kui marinaad vaikselt podisema hakkas, täitus tuba nii meeldiva aroomiga ja laps tundis huvi, mida head ja paremat ma süüa teen. Kui talle vastasin, et mune keedan, vaatas ta mind sellise näoga otsa, et mida ma räägin ning ütles, et ma teen nalja. See pole lihtsalt võimalik, et munade keetmise ajal võib nii meeldiv aroom ruumi valguda, et ta pidi lausa potti kontrollima minema. Soovitan sul nende munade valmistamisel mängida erinevate vürtsidega ning luua endale oma versioon ning maitse neist vahvatest, maitsvatest ja hurmavatest marmoriseeritud munadest. Iga muna, mille avad, on seest erinev, sest sul pole võimalik saada kahte ühesugust mustrit – need on lihtsalt nii ainulaadsed. Samas tuleb sul koorimise juures olla äärmiselt ettevaatlik, et avaldada iga muna oma unikaalne muster.
Postituse ja retsepti lugemiseks, vajuta nupukesele: “Loe seda edasi”.
Energiavahetus 2018
Kui sinu arvates on Hingepeeglis ilmuv info vajalik ja oluline ning oled sellest ka ise kasu saanud, võid soovi korral Hingepeegli tegevust TOETADA.
Nagu meil on juba traditsiooniks kujunenud, siis IGA KOLME KUU TAGANT: 31. märts, 30. juuni, 30. september ja 31. detsember, LOOSIME oma toetajate vahel tänutäheks välja suuremad ja väiksemad meened. Tulgu iga sinu poolt jagatud energiapanus sulle vähemalt 10x tagasi, sest sellised on külgetõmbeseaduse reeglid.
Hingepeegel OÜ a/a LHV: EE247700771001908595 või SWEDBANK: EE212200221058508715.