Multifunktsionaalne ingverisiirup ja “Hea une” tee

2
11270

2Ingverisiirup

Seda siirupit on väga lihtne valmistada ning ka valmib teine üsna kiiresti, maksimaalselt tunni ajaga on sul siirup valmis ning pudelisse villitud. Koguseliselt saad valmissiirupit 250-500 ml, olenevalt sellest, kas kasutad värsket või kuivatatud ingverit.

Mina kasutasin seekord hakitud ja kuivatatud ingverit, sest värske oli parasjagu otsa saanud, aga kuivatatud oli veel täitsa olemas. Seega minu valmissiirupi lõppkogus jäi sinna 250 ml kanti.

Kui hakkad seda siirupit keetma, siis ole valmis selleks meeletuks lõhnabuketiks, mis sinu elamisse laiali sööstab ning avanema pannakse ka sinu hingamisteed. See on võimas ja väga meeldiv lõhn, mis mööda elamist laiali lendab.

Nüüd siis retsepti juurde

  • 125 ml hakitud (ca 50 g)  ja kuivatatud ingverit või 250 ml hakitud ja värsket ingverit
  • 500 ml vett
  • 250 ml mett (soovi korral võid kogust ka suurendada, kui leiad, et siirup pole sinu jaoks piisavalt magus)
  • 1-2 kaneelikoort (Ceylon) *soovi korral

Nagu näha, siis olen lisanud siirupi valmistamisel valikusse ka kaneelikoore, kui ei soovi, ei pea panema. Lihtsalt kaneel annab sellele siirupile veel sellise väikese omanäolise särtsu, samas võid teha ühe partii ilma kaneelita ning teise kaneeliga ning neid omavahel võrrelda. Mõlemad partiid on nii värvuselt kui ka maitselt täiesti erinevad. Kaneeli kasutades jääb siirup tumedam ning ka setet on rohkem. Täpselt samamoodi on siirup oma värvuselt ja ka maitselt erinev, kui kasutad kuivatatud või värsket ingverit. Pea meeles seda, et kui kasutad kuivatatud ingverit, siis on ka siirupi põhja tekkivat sade kordades rohkem kui seda on värske ingveri puhul. Kui see sind häirib, siis võid siirupi enne meega magustamist ja villimist läbi kohvifiltri lasta, saad veidi selgema siirupi.

Töökäik

ingverisiirup-051016Lisa vesi, ingver ja kui kasutad, siis ka kaneelikoor potti ning lase kogu kupatus keema. Kui segu on keema tõusnud, keera kuumus madalaks ning keeda madalal kuumusel seni kuni vedelik potis on vähenenud poole võrra. Kogu protsess võib aega võtta kuni 45 minutit, olenevalt pliidist ja sellest, kas kasutad värsket või kuivatatud ingverit.

Kui vedelik on vähenenud poolele kogusele, kurna ingver välja. Kui kasutad kuivatatud ingverit, siis on soovitav seda ka veidi pigistada/pressida puulusikaga näiteks või kasutada kurnamiseks kurnalappi ning kurnalapp koos seguga asetada kartulipüreestamiseks mõeldud pressi ning pressida üleliigne vedelik sealt välja kaussi või laia suuga purki. Kuivatatud juured tõmbavad üsna palju vedelikku endasse ja seetõttu on soovitav neid juuri veidi pigistada, et kogu väärt kraami ikka kätte saaks.  Kui soovid, et sinu siirup oleks võimalikult selge, siis kurna saadud segu veel läbi mitmekordse kohvifiltri. Mind sete ei häiri ja mina seda ei tee nagu ka fotol näha, siis pudelis on päris korralik kogus sadet. Enne kasutamist loksutan korralikult läbi ning probleem lahendatud.

Lase nüüd segul mõnda aega jahtuda, kui segu on jahtunud nii 45C peale, sega korralikult sisse mesi ning nüüd villi saadud segu pudelisse. Sulge hermeetiliselt ja säilita külmikus ja kasuta vastavalt vajadusele. Säilib külmikus päris mitu kuud. Kui arvad, et ei suuda seda kogust siirupit talvisel perioodil ära kasutada, siis võid valmistamiskogust ka poole võrra vähendada, mille tulemusena saad siis valmissiirupit kokku ca 125 – 250 ml.

Ettevaatust kasutamisel

Kuna tegemist on vägagi vänge siirupiga, siis lastele, kes on nooremad kui kaks aastat, ei soovita seda siirupit pakkuda. Lisaks ingver on niigi lastele, kel vanust alla kahe aasta mittesoovitav. Teiseks on siirupis mett, seega ei sobi siirup kasutamiseks ka neile inimestele, kellel on mesilastoodete ja mesilaste vastu allergia!

Järgmiselt leheküljelt leiad ka lubatud “Hea une” teeretsepti.

Eelmine artikkel46aastase mehe mõtlemapanev kiri unistustest ja valikutest
Järgmine artikkelVastavalt tähemärgile, on sinu sünniga kaasa saadud maagiline vägi…
Diana
Kõik tuleb sinuni siis, kui selleks on õige aeg ja mil oled selleks vaimselt ja füüsiliselt valmis...

2 KOMMENTAARID

JÄTA OMA VASTUSES

Palun sisesta oma kommentaar!
Palun sisestage oma nimi siia