Nimekas ja väekas taim – Nurmenukk

85
9721

5Retsepte

Foto: iReceptář

Nurmenukutee peavalu/migreeni, peapöörituse ja unetuse korral

  • 2 tl kuivatatud õisi
  • 1 tl kuivatatud ja peenestatud juurt
  • 1 klaas vett

Vala vesi õitele ja juurtele, lase veel keema tõusta ning siis keera tuli alt ja lase 5 minutit tõmmata. Jaga saadud tõmmis 2-3 koguseks ning tarvita see päeva jooksul ära.

Nurmenuku soolamine

Kogused olenevad maitse-eelistustest.

Lehti võib talveks koos õite ja murulauguga sisse soolata ja lisada maitseroheliseks külmale hapukoore- ja kefiirikastmele.

Nurmenuku-oblika salat

Illustratiivne Foto: Whispering Earth
Illustratiivne
Foto: Whispering Earth

Kogused olenevad sööjatest ja maitse-eelistustest.

Hakkida nurmenuku ja oblika lehed, lisada hakitud sibulat, riivitud õuna, maitsestada soolaga, lisada majoneesi või hapukoort, segada läbi ning peale puistata maitserohelist.

Nurmenuku omlett

  • nurmenukuomlettpeotäis noori nurmenukulehti
  • 4 muna
  • veidi rasvainet
  • 60 grammi koort.

Esmalt hautada nurmenukulehed pannil, siis valada peale lahtiklopitud munade ja koore segu, küpsetada.

Õietõmmis

  • 3 supilusikatäit õisi, aga ilma kuhjata
  • valada üle 1 klaasi keeva veega

jätta tõmbama 15 minutiks, kurnata. See on ööpäevane doos, mis juua väikeste lonksude kaupa päeva peale ära.

Juurte keedis

  • 2 supilusikatäit peenestatud juuri (ilma kuhjata)
  • 2 klaasi keeva vett

Vala keev vesi peenestatud juurtele ja keeda 15-20 minutit, kurnata, võtta sisse ½ klaasi 3 korda päevas 20 minutit enne sööki.

Nurmenukuvein

Erinevad koduveinid Foto: Restoring Mayberry
Erinevad koduveinid
Foto: Restoring Mayberry

Veest ja suhkrust keedetakse siirup, mis kuumalt või jahutatult valatakse suurele kogusele nurmenukuõitele.

Õied on anumas kas lahtiselt või võrkkotis. Võrkkotis hoituna on õiejäänuseid hiljem veinist kergem eemaldada.
Foto: Our Notting Hhamshire
Foto: Our Notting Hhamshire

Käärimine algab kas iseseisvalt või lisatud pärmi jõul. Et saada huvitavam maitse, lisatakse aktiivse käärimise lõpul valmivale veinile kas koos koorega purustatud apelsine või brändit.

Aktiivne käärimine kestab nurmenukuveinil viis kuni kümme päeva.
Siis vein selitatakse ja pannakse laagerdama, see võib kesta mitu kuud.
  • 3 liitrit vett
  • 1/4 pakki veinipärmi (pakis on 15 grammi)
  • 200 g värskeid nurmenukuõisi
  • 1 apelsin
  • 1 sidrun
  • 1 laim
  • 600 grammi.

Vala puhtaks pestud õied potti, viiluta pestud sidrun, laim ja apelsin, vala vesi peale ja lase keema tõusta. Keera kuumus kinni ja lase segul tunnike tõmmata. Kurna vedelik õitelt. Jahuta 21 kraadini, lisa pärm, sulge õhukindlalt ja lase u kolm nädalat käärida. Käärimise lõppedes villi pudelitesse, tõsta pudelid jahedasse ja lase veinil mõni kuu selgineda ja laagerduda.

Järgmine


lhv seb swed nordea

 

Eelmine artikkelSipelgad ründavad elamisse?
Järgmine artikkelViie rikkama riigi hulka jõudmise varjatud agenda. Mida rohkem me sureme, seda rikkamaks me saame!
Diana
Kõik tuleb sinuni siis, kui selleks on õige aeg ja mil oled selleks vaimselt ja füüsiliselt valmis...

85 KOMMENTAARID

JÄTA OMA VASTUSES

Palun sisesta oma kommentaar!
Palun sisestage oma nimi siia