Tee ise
Kui oled hakkaja ja tahad rohkem ise oma kätega midagi teha ning panna oma pere loodusravimitesse oma energia sisse, siis võid ka ise taruvaigust nii mitmeidki erinevaid preparaate valmistada.
Taruvaigu tinktuur
Ilmselt sa tead, et enamik vaike ei lõhustu vees, siis nii on ka taruvaiguga ja taruvaik ei lõhustu täielikult isegi mitte viinas. Selleks, et saaksid teha ühe õige ja korraliku tinktuuri, on sul esmalt vaja piiritust – vähemalt 70%, parem kui saad suurema protsendiga piirituse. Ise teen enda taruvaigupiirituse 96% piiritusest – seda saad apteegist, perearsti retseptiga 150 ml korraga.
Tinktuuri valmistamiseks võta puhas ja desinfitseeritud pudel või purk, täida see vähemalt 1/3 ulatuses, parem isegi 2/3 osas peene taruvaigu puruga (uhmerda taruvaik eelnevalt peeneks) nii lahustub vaik paremini, just madalama protsendiga piirituses. Kui aga kasutad 96% piiritust, siis pole vaja vaiku peenestada. Vala piiritus või kange alkohol peale nii, et taruvaik on täielikult kaetud ning paar cm üle selle. Sulge hermeetiliselt ja loksuta läbi. Vajadusel lisa veel veidi piiritust või kanget alkoholi kui taruvaik peale loksutamist enam piiritusega kaetud pole.
Nüüd tuleb sul iga päev, 3-4 nädalat, seda pudelit loksutada, et vaik kenasti piirituses ära lahustuks, olenevalt siis sellest, kas oled vaigu eelnevalt peenestanud või mitte. Pärast vaigu täielikku (pole tükke sees, vaid põhjas on sade) lahustumist jäta piiritus veel paariks päevaks seisma, et sade põhja settiks ning siis saad piirituse uude tühja ja steriliseeritud pudelisse ümber valada/kurnata. Mõnedel juhtudel soovitatakse piiritust hoida külmikus, kuid seda pole otseselt vaja teha. Minu enda taruvaigupiiritus on toatemperatuuril, otsese päikesevalguse ja soojaallika eest kaitstud, aga alati käepärast.
Kuna taruvaigupiiritus on väga kange, siis väikelastel ei soovitata seda otseselt nahal kasutada, vaid seda tuleks lahjendada. Lahjendamiseks sobib kõige paremini meditsiiniline destilleeritud vesi või siis keedetud ja jahutatud vesi.