Kurkum ehk kollajuurt tuntakse veel turmeric´una on üks väga tänuväärne juurikas, mida kodus hoida. Paraku Eestis ei ole eriti seda tänuväärset juurt värskel kujul saada, vähemalt kuivatatult või siis pulbrina seda ikka saab pea igast suuremast kauplusest ja loomulikult ökopoodidest.
Üks infograafika kurkumi kohta, mis on üleval ka meie Facebooki lehel, kuhu paneme aegajalt ülesse ka teisi toitumisega seotud infograafikaid.
Kurkumit on ideaalne kasutada lihatoitudel, riisi keetmisel/hautamisel. Kasutusalasid on palju, aga üks huvitavamaid võibolla on kurkumtee, mis on eriti hea just gripihooajal nagu ingveriteegi, et hoida eemal haigused. Annan siinkohal kaks head kurkumtee retsepti ning nautige mõnuga ja hoidkem külmetused ning haigused meist eemal!
Kukrumtee piimaga
- 250 ml kookos või mandlipiima
- 1/2 tl kurkumpulbrit
- 2,5 cm laiem ingevrijuurika jupp, koorida ja hakkida hästi peeneks
- Näputäis cayenne pipart
- 1/2-1 tl mett
- soovi korral maitsestada veidi või, kaneeli ja kardemoniga
Piim kuumutada madalal kuumusel, tassis sega kõik ülejäänud koostisained (va mesi) omavahel kenasti läbi. Nüüd nirista teelusikaga veidi kuuma piima segule ning sega koostisained piimaga läbi, et ei jääks tükke (täpselt nagu kakaod tehakse). Kui segu on piimaga kenasti segunenud, lisada ülejäänud piim ja lasta veidi seista. Soovi korral võib ingveritükid enne joomist välja kurnata või siis jätta tassi, kõik oleneb sellest, kui vürtsist teed soovitakse saada. Vahetult enne joomist lisa soovi korral mesi.
Mõnusat nautimist!
Kurkumtee
- 2 sl kurkumi pulbrit
- 60 ml vett
- 250 ml piima (vastavalt maitsele)
- 1 sl mandliõli
- mett maitse järgi
Sega vesi ja kurkum väikeses potis läbi. Aja keema ning lase vaiksel tulel podiseda seni kuni järgi jääb paksem pasta. Kasuta 1/2 sl pastat iga tassi kohta. Lisa kurkumipasta, vala peale piim, mandliõli väikeses potis ning lasta vaikselt keema tõusta. Nüüd vahustada tee vispli või blenderiga vahuseks, olenevalt seni millist teed soovitakse saada. Lisada mesi vahetult enne joomist.
Hammaste valgendamiseks
Veel üks väike vihje, kui kurkum tavaliselt määrib kõik, millega kokku puutub, kollaseks, siis hambad teeb ta valgeks. Kurkumit saab suurepäraselt kasutada loodusliku hammaste valgendajana ning sellega võiks hambaid pesta kord paari nädala tagant. Maitse ei ole üldse hull ja suud kipitama ei aja, kui seda kartma peaksid.
- 1/4 tl kurkumit (pulbrina) – kindlasti vaata, et tegemist oleks puhta ja ökoloogilise kurkumiga. Aegajalt on saada kurkumi pähe ka karripulbrit, aga karri ei tee hambaid valgeks
- mõned tilgad vett
Sega omavahel kurkum ja vesi pastaks ning pane see hambaharjale ja pese hambaid vähemalt 2 minutit nagu tavaliselt. Peale pesu loputa hambad üle ja pane oma üdini kollane hambahari topsi tagasi. Hammaste pesu ajal ole hoolikas, et midagi suust välja ei kukuks riietele või niriseks mööda suunurki alla. Meeles tuleb pidada seda, et kõik see, mis on suust väljaspool, muutub kollaseks ja jääb üsna pikalt kollaseks! Soovi korral võid hambad tavalisel viisil veel üle pesta, kui sulle ei meeldi kurkumi poolt suhu jääv maitse. Kurkum ei kahjusta valgendamisel hambaemaili, mida teevad enamus valgendajaid.
Kindlasti loe kurkumi kohta läbi ka need postitused:
- “Kurkum – selle kasutus ja kasulikkus“
- “Kuldne piim – jook, mis võib muuta sinu elu“
- “Kurkumiini imendumine“
Mõnusat nautimist!
Soovid meid toetada, vali endale sobiv pangalink ning kasuta rekvisiite: Hingepeegel OÜ a/a EE212200221058508715 (Swedpank) ja selgitusse kirjuta: “Hingepeegli toetuseks” ning millisest rubriigist on sinule enim kasu olnud”. Iga kolme kuu tagant loosime oma toetajate vahel tänutäheks välja väikesed kingitused. Tulgu iga sinu annetatud summa sulle vähemalt 10x tagasi!
Võrratu :) :)
Ning kahtlemata annab seda kurkumtee-ideed oma maitse- ning toimeainete-eelistuste järgi kohandada!