Kuna paleotoitumisega on alati vaja ajusid ragistada, mida ja kuidas teha, siis ühtedele suvepäevadele tegin elus esimest korda kaasa mõnusa porgandi toorkoogi. Kook oli suvepäevadel menukas ning sooviti ka retsepti, panengi selle kõigile huvilistele üles.
Mida tähendab toorkook? Toortoitujad kindlasti teavad, aga ülejäänutele võib asi väga segaseks jääda. Toorkook on tehtud värsketest või päikese/kuivatatud ainetest tehtud kook, mida ei küpsetata ega kuumutata ning ei sisalda endas ühtegi loomset produkti. Seega konkreetne kook sobib ideaalselt nii toortoitlastele, veeganitele, paleotoitujatele ja ka kõikidele teistele, kellel ei ole pähkliallergiaid või muid allergiaid koogis sisalduvate toorainete vastu.
Põhi
- 1 tass riivitud värsket porgandit
- 1 tass töötlemata kooritud kreekapähkleid
- 1 tass medjool datleid (kivid eemaldatud)
- 1 tl vaniljeekstrakti
- 1/2 tl hiina viievürtsisegu (väga oluline komponent!)
- 1/3 tassi rosinaid
- 1/3 tassi hakitud kreekapähkleid (töötlemata)
- 1 tass kookoshelbeid
Riivida porgandid kõige peenema riiviga. Asetada need kaussi. Hakkida tassitäis kreekapähkleid köögikombainis peeneks, ei pea saavutama jahulaadset konsistentsi, piisab täiesti peenemast hakkest. Lisada pähklitele tassitäis kividest eemaldatud datleid. Kui te ei kasuta värskeid datleid vaid kuivatatud, siis eelnevalt leotage datleid 30 minutit vees. Kui kasutate leotatud datleid, kurnake datlid veest välja ning valage need purustatud pähklitele. (Mina kasutasin kuivatatud ja leotatud medjool datleid). Nüüd püreestage datleid pähklitega seni, kuni saavutate mõnusa magusa kleepuva massi. Nüüd lisada saadud segu riivitud porgandile. Segada mõlemad massid ühtlaseks ning segada juurde kookoshelbed ja viievürtsisegu, viimaks segada juurde rosinad ja hakitud kreekapähklid. Segada seni kuni kõik koostisained on ühtlaselt segunenud. Vormida kätega taignast alusele paraja suuruse ning paksusega põhi. Mina voolisin esmalt palliks ja siis asetasin taignapalli alusele ja hakkasin kätega vaikselt suruma, et saavutada ühtlane ümar ja parajalt paks põhi. Asetada põhi mõneks ajaks külmikusse tahenema.
“Juustukreem”
- 1 tass india- või makadaamiapähkleid
- 2 sl külmpressitud virgin kookosõli/rasva
- 2 sl toormett
- 2 tl vaniljeekstrakti
- näpuotsatäis soola
- vastavalt vajadusele vett kuni 1/4 tassi *
- kaunistuseks veidi riivitud porgandit ja kreekapähkleid
Pähklid on soovitav enne töötlemist leotada 30 min vees. Asetada kõik koostisained peale vee köögikombaini ning püreerida seni kuni saavutatakse ühtlane hapukooretaoline mass. Kui saadud mass jääb liiga paks, siis võib lisada veidi vett ja püreedida. Kuna pähklid on eelnevalt leotatud, siis ei pruugi vett üldse vaja minna. Kui pähklid on eelnevalt leotamata, siis läheb kindlasti vett vaja.
Võtta koogipõhi külmikust välja ning katta kreemiga. Kaunistada pealt riivitud porgandi ning kreekapähklitega. Minul ununesid kreekapähklid ära. Tõsta jahedasse. Kreem külmikus kalgendub ja ei pea kartma, et see jääb nii vedel, kui alguses tundub. Hoida külmikus vähemalt tunnikene ja siis lahti lõigata, parem kui jääb seisma üleöö. Kook on kenasti lõigatav ja väga maitsev ning väga rammus ja toitev. Mina üle ühe tüki korraga süüa ei jõudnud, lastel ei olnud probleemiks kaks tükki süüa, aga siis oli ka lagi ees.
Kui soovida koogile kaks kihti ja kreem vahele, siis tuleb teha topeltkogus põhja ja kreemi. Mina tegin prooviks ühekordse koogi. Kuna koogi tegin 26 cm läbimõõduga, siis tuli ühekordsest kogusest kreemist veidi puudus ja tegin poole koguse juurde. Kui aga teha väiksem kook, siis peaks kreemist kenasti välja tulema.
Mõnusat katsetamist, lähen kööki kooki tegema, sest retsepti postitades tuli endale ka isu peale.
Kuna hiina viievürstisegu eriti igast kaubandusest vabalt saadaval ei ole, siis tegin segu endale ise. Lisaks on koogis see vürts just eluliselt tähtis, ilma selleta jääb kook poolikuks ning pole nii maitsev. Viievürtsisegu tasakaalustab ning seob omavahel kogu “kompoti” tervikuks. Kasutasin jahvatamata koostisosi ning jahvatasin kõik kodus ning alles siis segasin segu kokku ja sõelusin läbi. Kui soovida kaubandusest valmissegu, siis Piprapoes on täiesti saadaval.
Lisaks sobib vürts väga hästi ka liharoogade, kastmete ja juurviljade maitsestamiseks.
Hiina viievürtsisegu
- 1 tl jahvatatud Szechwan pipart
- 1 tl jahvatatud tähtaniisi
- 1 tl jahvatatud fenkoliseemneid
- 1/2 tl jahvatatud nelki
- 1/2 tl jahvatatud kaneeli
Tuuning
Segada kõik koostisained omavahel kokku. Kui kasutada kodus jahvatatud koostisosi, siis sõeluda saadud segu läbi sõela, et tükke sisse ei jääks. Kui aga segu on kokku segatud tööstuslikult jahvatatud koostisainetest, siis ei ole vaja lisaks sõeluda.
Kuna eelmine kord tundsin, et kook jäi minule kuidagi liiga magusaks, siis otsustasin täna uuesti koogiteo ette võtta ning seda magusust kuidagi balansseerida. Et asi minu jaoks tasakaalus oleks, tegin seekord koogi kahekordse ja põhjas muutsin niipalju, et lisasin porganditele veel riivitud õunu, kogused 1:1. Põhi jääb mõnus ja mahlane ning mõnusalt hapukas.
Nüüd läks kook kappi, siis homme näitan lõpptulemusele lisaks ka läbilõiget, millest ma ka eelmine kord pildi unustasin teha. Seekord sai kook ka pähklitega kaunistatud, ainult kreem tuli veidi vedelam, aga ega see söömist sega, sest kapis taheneb teine kenasti parajalt kõvaks, ainult koogile pritsimisega oli probleeme, sest ei tahtnud jääda vormi.
Viimaks ka koogist lubatud läbilõige.
Nii isuäratav ja kindlasti on maitsev :-).
Sai kooki veidikene "tuunitud", et minule liiga magusat maitset tasakaalustada, lisasin põhjale ka riivitud õunu ning tulemuseks mõnus magus-hapu kooslus. Kreem on lihtsalt taevalik – nagu vedel martsipan.