Alati ei viitsi või ei taha teha midagi suuremat sööki ja siis on üks võileib täitsa õigel kohal. Eks enamus ole minuga nõus, või kuidas? Aga kui sa ei söö teravilja, mis siis saab, võileiba ikka tahaks, no kasvõi vahest harva… See seab piirangud ja üsna suured piirangud, sest võileiva peamine koostisosa jääb võrrandist välja. Samas ei pea ennast sellest väga heidutada laskma, sest nüüd tuleb pea lihtsalt rohkem tööle panna, mismoodi selle soovitud võileiva ikkagi kätte saaks.
Annangi siinkohal paar imelihtsat ja maitsvat vihjet, oleme need kõik ka ise ära teinud. Maitsvad ja kõigele lisale väga tervislikud, vajalikud vitamiinid ja mineraalid ühe toidukorraga manustatud ja ka “kohustuslik” köögivili söödud, muide lastele meeldib selline kooslus kohe väga – vähemalt meie lastele.
“Võileib” kurgi ja tai basiilikuga
- 1 viil head ja korralikku maasuitsusinki
- kurk
- tomat
- tai basiilik (salat vm roheline)
- toorjuust
- sool, pipar
- oliivõili
Lõika viilakas maasuitsusinki, määri see pealt toorjuustuga, kata tai basiiliku lehtedega või mõne muu endale meeldiva salatirohelisega, lõika peale kurgiviilud ja tomat, maitsesta need vähese soola ning värskelt purustatud pipraga ning kaunista tai basiilikulehega ja nirista peale veidikene oliivõli.
“Võileib” paprika ja tomatiga
- 1 viil head ja korralikku maasuitsusinki
- paprika
- tomat
- pune
- tüümian
- toorjuust
- sool, pipar
- oliivõli
Lõika viilakas korralikku maasuitsusinki (jämedus vastavalt soovile ja lõugade “siruulatusele”), määri viilule toorjuustu, kata see pealt kas pune ja tüümianilehtede või mõne salatirohelisega, lõika peale mõnus viil paprikat ja tomatit. Maitsesta soola ja pipraga ning nirista peale veidikene oliivõli ja kaunista pune ja tüümianioksakestega.
“Võileib” portabello seente ja kanaga
- portabello seened 2 tk
- avokaado 1
- tomat
- peekoniviil
- kanafilee
- sool, pipar
- sidrunimahl
- oliivõli
- päikesekuivatatud tomatid või piripiri pipar
Vastavalt soovile grilli või prae portabello seeni ja kanafileed, mis on maitsestatud vähese soola ja pipraga. Prae peekon krõbedaks. Võta portabello seened grillilt või pannilt, aseta peale grillitud või praetud kanafilee, määri peale avokaadopasta, mis on tehtud ühest püreestatud avokaadost koos paari päikesekuivatatud tomatite või piripiri pipraga (vastavalt maitse-eelistusele vürtsisuse astmelt) ja vajadusel vähese soola ja pipra ning sidrunimahlaga. Avokaadopastale aseta peale praetud peekoniviil ja mõnus viilakas tomatit, veel üks kiht avokaadopastat ja portabello seen kõige otsa. Nirista peale veidi oliivõli ja sidrunimahla ning söö noa ja kahvliga.
“Võileib” paprikaga
- 1 paprika (roheline, kollane, punane või oranž)
- maasuitsusink viilu
- salatileht
- tomat
- kurk
- avokaadopasta või toorjuust
Hetkel ei ole konkreetsest võileivast fotot, aga katsun selle ka lähiajal ülesse panna, pole hetkel võileivaisu, et seda tegema hakata :D
Pese ja lõika paprika pikku pooleks, eemalda seemned. Nüüd lõika poolitatud paprika veel omakorda pooleks, et tekiks nö võileivakaaned. Kui on soovi, siis ei pea paprikat enam poolitama ja suu venib ka piisavalt… (sinna mahub ka rohkem head-paremat kraami vahele). Kui kasutad avokaadopastat, siis tee see eelmise retsepti alusel valmis ja määri seda kummagi paprika lõikepinnale. Kui pastat ei kasuta, kasuta toorjuustu. Pane ühele paprika poolele salatileht, tomatit ja kurku, nüüd määri viil maasuitsusinki avokaadopastaga ja aseta see määritud poolega tomatitele ja kurkidele ja määri sellele veel üks kiht avokaadopastat või toorjuustu, lõika peale mõned viilud tomatit ja kurki ning aseta kaaneks salatilehe ja avokaadopastaga määritud paprika poolik.
Nii lihtne see kõik ongi, head nautimist!
Ma ei söö ka ei leiba ega saia ega muud sarnast, küll aga teen nn näkileibasid kuivatiga ehk siis vabal valikul köögivili ja seemned, jahvatatud ja/või terved, maitseks päikesekuivatatud tomatit, küüslauku, ürte jne. Või hoopis magus variant.