2Minu maailma parim rabarberikook
Suure ahjuplaaditäie koogi valmistamiseks vajad:
- 20 muna
- 18-20 sl suhkrut
- kaneeli maitse järgi
- 17 sl õlivaba mandlijahu
- 1,4 – 1,5 kg tükeldatud rabarberit
Valmistamine
Eelkuumuta ahi 175-180 C kraadi peale – mina teen seda samal ajal vahustamise käigus. Kui sul on köögikombain, siis löö 10 muna köögikombaini ja lisa 5 sl suhkrut. Vahusta paksuks ja tugevaks vahuks. Kui sul aga köögikombain puudub, löö munavalged eraldi kaussi ja rebud teise. Vahusta munavalged 3 sl suhkruga vahuks 3 sl suhkruga ning rebud 2 sl suhkruga samuti ilusaks heledaks ja tugevaks vahuks. Sega kaks vahtu omavahel kokku. Kui oled saanud ilusa ühtlase ja koheva vahu, sega sisse (mikseri või kombainiga madalal kiirusel) 9 sl mandlijahu. Mina kasutan Umamist ostetud õlivaba mandlijahu, mis on oma olemuselt tolmjas ning kuiv. Tavaline mandlijahu on selline niiskem ja õline. Kalla saadud mass küpsetuspaberiga kaetud kõrgete äärtega ahjuplaadile. Kui sinu ahjuplaadil puuduvad kõrged ääred, siis võid kasutada ka spetsiaalset kõrgete äärtega vormi. Minu plaadil on kõrged ääred, aga mulle meeldib saada konkreetsete äärtega kook ja seetõttu kasutan isegi seda põhjata lisavormi.
Lapsele nii meeldib see tainas, oma maitselt meenutab kergelt kama ja ka tekstuurilt on selline teraline. Pisipiigale väga meeldib ja esmakordselt ütleski, et nii lahe, et ma seekord kooki kamaga teen…
Kui oled segu ühtlaselt ahjuplaadile valanud, pane see 15-20 minutiks ahju küpsema, et põhi saaks mõnusalt valmis.
Kui põhi on saanud kuldse värvuse ning peaaegu valmis, vala sellele peeneks tükeldatud rabarber. Kas kasutad rabarberit vähem või rohkem, oleneb suuresti sinu enda maitse-eelistusest. Tõin hetkel aiamaalt 20 rabarberivart ning koguseks andis see 1,4 kg, mis mulle täiesti sobib.
Nüüd pese kiiresti ära taignakauss või kombaini kann ja korda sama protseduuri ülejäänud munadega vahustamisel (10 muna + 5 sl suhkrut) ilusaks ja tugevaks vahuks, sest hakkad tegema pealiskihti.
Jaga rabarber ühtlaselt põhjale ning raputa peale ca 8 sl suhkrut (kui soovid magusamat, lisa rohkem, aga minu jaoks on rohkem juba liiga magus). Siis raputa peale veel kaneel, kogus oleneb sellest, kui kaneelist kooki saada tahad. Mina kaneeliga ei koonerda ja panen seda tunde järgi ning helde käega.
Nüüd peaks munavaht ka valmis olema ja lisa sellele ülejäänud 8 sl mandlijahu. Pealiskihile panen jahu vähem, sest see ei pea olema nii tugev kui alumine kiht.
Vala ülejäänud segu rabarberitele ning jaga see ühtlaselt koogile laiali ja aseta kook ahju
järgmiseks 35-45 minutiks, oleneb ahju eripärast. Kui 35 minutit täis, vaata üle, kas kook on kenasti läbi küpsenud, kui mitte, lase sel veel 10 minutit olla ja proovi uuesti. Kooki lükatud nuga või tikk peab sealt väljuma puhtalt. Vajadusel küpseta veel veidi.
Eemalda koogilt lisaääristus, kui seda kasutad ja lõika sobivateks tükkideks. Mina lasen koogil lahtise ahjuuksega ca 15-20 minutit jahtuda, enne kui lahti lõikan. Serveeri kuumalt või külmalt, koos või ilma vaniljekreemi või jäätisega.
Mõnusat nautimist ja loodan, et ka sulle meeldib minu mõnusalt mahlane gluteenivaba rabarberikook. Nagu sa fotolt näed, siis kook on seest mõnusalt mahlane, igati läbi küpsenud ja pealt mõnusa kuldse koorikuga. Anna julgelt kommentaarides teada, kuidas sinul see kook välja tuli ja kuidas sinu pere selle vastu võttis.
Energiavahetus 2018
Kui sinu arvates on Hingepeeglis ilmuv info vajalik ja oluline ning oled sellest ka ise kasu saanud, võid soovi korral Hingepeegli tegevust TOETADA.
Nagu meil on juba traditsiooniks kujunenud, siis IGA KOLME KUU TAGANT: 31. märts, 30. juuni, 30. september ja 31. detsember, LOOSIME oma toetajate vahel tänutäheks välja suuremad ja väiksemad meened. Tulgu iga sinu poolt jagatud energiapanus sulle vähemalt 10x tagasi, sest sellised on külgetõmbeseaduse reeglid.
Hingepeegel OÜ a/a LHV: EE247700771001908595 või SWEDBANK: EE212200221058508715.