Kindlasti tuleb tuttav ette, et nii sügis-talvisel kui ka varakevadisel perioodil kipuvad lapsed vahest külmetuma. Selle tarbeks soovitavad perearstid kas citrosepti või muud “keemiat” nagu Goldrex või Theraflu näost sisse ajada. Samas on loodusel endal pakkuda ilma keemiata ja palju meeldivamaid külmetusrohtusid. Tuleb ainult endale kõik uuesti meelde tuletada või juurde otsida, mida kõike me looduselt saada võime ja kuidas seda enda ja laste heaks ära kasutada.
Konkreetset külmetusravimit kasutatakse aasia meditsiinis juba aastasadu ja ka aasia apteekides on see täiesti saadaval. Samas selle valmistamine ei võta üldse palju aega ega energiat, ainult tema lõppvalmimine võtab veidi aega, aga selleks ei pea ise midagi tegema. See käib nii muuseas ja valmib iseenesest sinu külmiku tagumises rivis… Retsept on pärit ühelt Korea daamilt.
Kodune külmarohi ehk kodukootud “citrosept”
- sidrun või greip
- mett
Valmistamine
Esmalt pese hoolikalt kas sidrun või greip. ning lõika pooleks või neljaks ja viiluta nii õhukeselt kui vähegi võimalik koos koorega. Aseta viilud purki umbes kolmveerandi ulatuses ning vala peale mesi. Kaas peale ja külmikusse “vädima”. Vajadusel võid juba nädala pärast kasutama hakata, aga parem on oodata kuni tsitrus meega oma töö teeb ja sellest massist marmelaadilaadne ollus saab.
Kasutamine
Võta paras lusikatäis valmis marmelaadi ning pane see tassi, vala peale kuum mitte üle 90 C vesi. Naudi, sest tervislik maitseelamus on garanteeritud. Soovi korral võid seda kasutada ka pärnaõieteega, mitu külmarohtu korraga.
Ja mis juhtub mee kasulike omadustega kui talle nii kuum vesi peale valada?
Sa ikka mõistad, et Citrosept on 1) looduslik ja 2) greibi SEEMNE EKSTRAKTIST tehtud?
Greibi vili pole KAUGELTKI nii mõru (=tõhus) nagu greibiseemned.
Ja ometigi jätsid sa kõige kasulikuma osa välja (selleks peaks seemned korralikult purustama), kuigi kui need seal purgis peaksid õhuga kokku puutuma, siis oksüdeeruvad nendes olevad bioflavonoidid ja C vitamiin (ja neist pole siis enam nii palju kasu – olenevalt kui palju need oksüdeeruda jõuavad), mispärast on Citrosept jmt väikeses pudelis, kus on vähe õhku.
Olen hoidnud kuni pool aastat kapis, kauem ei ole, sest on enne otsa saanud.
Kuidas on sellega, et mett ei ole soovitatav külmkapis hoida?
Puhast mett ei soovitata hoida külmikus seetõttu, et see kristalliseerub seal kiiremini ja mett on raskem käsitleda. Kui aga mesi on valatud tsitruselistele või tehtud teine külmarohi, siis on teda hea hoida külmikus. Mesi siis ei kristalliseeru tänu lisakoostisosadele ja mesi on looduslik säilitusaine, mis ei lase tsitruse viiludel halvaks minna.
Liia Järvsoo 6 kuud ei ole probleemiks olnud. Kauem ei ole hoidnud, on enne otsa saanud.
Hingepeegel Kaua ta seisab seal külmikus ?
Kaua see ise tehtud Citrosept külmikus nii säilib?
Kaua see ise tehtud Citrosept külmikus nii säilib?
Meil ei ole seisnud kauem kui pool aastat. Selle ajaga pole halvaks läinud, mesi toimib loodusliku säilitajana.
Miks mitte, alati võib veel ingverit ka juurde panna, saab tugevama "kiki". Tuleb nagunii uus laar teha, hea talvel teele lisada. Mulle väga meeldib.
Tere, kas seda võiks teha ka mõlemaid kasutades…sidrun, greip ja mesi? Tänud vastuse eest!
kaire