Gluteen
Üks tänapäeva toitumise suurimaid puzzlesid, mida saab kasutada ka väljaspool konteksti, on gluteen. Seega räägime täna veidikene gluteenist ja sellest, kuidas teada, et ka sinul võib olla varjatud gluteenitalumatus.
Paljud inimesed ajavad omavahel segi süsivesikud ja gluteeni. Teeme siinkohal selgeks, et need kaks asja on üksteisest kardinaalselt erinevad ja need ei puutu üldse kokku. Gluteen on teravilja valk, eriti leidub seda nisus, aga ka teistes teraviljades nagu rukis, oder, kaer. Tänapäeval on müügil ka selliseid leiva-, saia-, pastatooteid, mis on gluteenivabad. Äärmiselt oluline on teada, mis asi on gluteen ning kui sul on selle talumatus, siis miks seda vältida.
Inimestel, kellel on gluteenitalumatus, on seda teraviljavalku äärmiselt raske seedida, mille tagajärjel ei suuda sinu keha toidust kätte saada vajalikke toitaineid. Gluteenitalumatusega on seotud terve pika nimekirja tervisehädadega nagu tsöliaakia, Hashimoto türeoidiit, hüpotüreoidism, haavandiline koliit, reumatoidartriit, luupus, sclerosis multiplex, skleroderma jne. Tegelikult pööratakse meie meditsiinis gluteenitalumatusele tähelepanu alles siis, kui inimesel on tekkinud tsöliaakia, mis on gluteenitalumatuse raskeim vorm ning võib lõppeda surmaga. Seevastu miljonid inimesed üle maailma põevad gluteenitalumatuse kergemaid vorme ning neile tähelepanu ei pöörata ja seetõttu jääbki ka gluteenitalumatus diagnoosimata.
Siinkohal toome välja 12 sümptomit, mis võivad viitada sellele, et sul on gluteenitalumatus ja postituse edasi lugemiseks otsi rippmenüüst üles soovitud lehekülg või kliki nupukesele: “Loe seda edasi”
Jah, gluteenitalumatus on varjatud haigus, ka minul läinud aastaid, et seda endal kindlaks teha. Olen selleks muidugi kasutanud gluteenitalumatuse kiirtesti, mida pakub Tervisetestid.ee.
:O mul pooled probleemid :O :O
Aastatega võivad ka sümptomid muutuda.
Oleks kusagil ka keegi kes teeks Tõelise uuringu sellest Probleemis. Ilmselt arvavad mõned, et eks ta üks “moe haigus” jälle ole.
Aastaid olen nuputanud, et kuidas on võimalik, et mõnikord on võimalik süüa saia või küpsist või mida tahes ilma, et oleks midagi viga ja samas…. kohutav.
Endal oli algul just saia ja makaronidega selline jama, et pea hakkas tugevalt valutama.
Edasi on asi läinud hullemaks selles mõttes, et süües näiteks küpsist tekkib mingi aja pärast selline kummaline nagu poomis tunne ja tuleb lihtsalt selline uni, et kui kellegiga sellises seisundis suhtled siis lõpuks on juba nagu üld füüsiliselt valus ja võimatu ärkvel püsida…. kohutav kohutav tunne.
Olen tuttavatelegi öelnud, et minul une probleemi ei ole : pakk kiirnuudleid ja magangi varsti.
Olen mõelnud sellest , et võibolla ei olegi see nii otseselt seotud gluteeniga vaid muude kemikaalidega mida lisatakse näiteks selleks et ei tekkiks hallitust või mingi kemikaal-säilitusaine???