Kas teadsite, et te saate oma menüüst täiesti vabalt välja jätta teravilja nii, et kiudained jäävad alles? Ja tänu sellele saate tervise ja energia.
Kiudained, kiudained, kiudained – meie ühiskonnal on nendest kinnisidee. Ja kust selline kinnisidee pärineb? Seda juurutatakse meile pidevalt TV reklaamidest nagu hommikuhelbed, kaerahelbed, müslibatoonid, täistera pasta, – leib, – sai jne nimekiri näib olevat lõputu. See pidev juurutamine paneb aga inimesi uskuma, et teravili üksi on kiudainete sünonüümiks. Teeme siis asja ükskord ja lõplikult selgeks.
Meie tervis sõltub suuresti sellest, kuidas toit liigub läbi meie seedetrakti, et tõhusalt eemaldada kehast toksiinid ning jäätmed. Kiudained on üheks faktoriks, mis sellele protsessile kaasa aitavad, lisaks ka terve soolestiku ökoloogia, maksafunktsioon, piisavalt toitaineid, stressi vähendamine, vedeliku tase organismis ning lisaks paljud teised faktorid.
Kui inimestele öelda, et nad vajavad oma toidust teravilja eemaldamist, siis esimeseks vastuseks, mida saadakse on: “Aga kust ma siis saan vajalikud kiudained?” Lihtsalt muutes oma toitumist, vat sealt saadki. Röstsai hommikuks, võileib lõunaks ja pasta õhtusöögiks ei tee veel toitumist mitmekülgseks ea ka toitaineterikkaks, mis veel olulisem, ei ole need mitte ideaalsed kiudainete allikad.
Päevane vajalik kiudainete kogus on individuaalne (30 – 50 g), samas soovitame hoopis taldrikud kuhjata täis erinevaid värvikaid köögivilju. Gramm-grammilt sobituvad köögiviljad teraviljade asemele nende kiudainete sisalduse poolest, lisaks on need veel pungil vitamiinidest, mineraalidest, fütotoitainetest ja muudest vajalikest ühenditest, mis aitavad tervisele kaasa.
Levinud toiduained | Serveeringu suurus | Kiudained |
---|---|---|
Täistera röst | 2 viilu | 3,8 g |
Kaerahelbed | 250 ml | 4 g |
Pruun riis | 250 ml | 4 g |
Quinoa * | 250 ml | 5 g |
Pasta | 250 ml | 3 g |
Brokkoli, toores | 375 ml | 3,5 g |
Porgand, toores (hakitud) | 250 ml | 4 g |
Maguskartul, koorega | 125 ml | 3,8 g |
Avokaado | 1/2 avokaadot | 6,5 g |
Õun (keskmise suurusega) | 1 tk | 4 g |
Vaarikad | 250 ml | 8 g |
Spargel | 250 ml | 4 g |
Lehtkapsas (hakitud) | 250 ml | 5,86 g |
* Jah me teame, et quinoa on pseudoteravili, aga omab samalaadset anti-toitainete omadusi nagu standardsed teraviljad. C´est la vie!
Teraviljades ei ole midagi, mida ei leidu köögiviljades, isegi kui need olid võrdsed, siis anti-toitained, mida esineb teraviljades nagu fütaadid ja fütiinhape seovad mineraale nagu kaltsium, raud, tsink ja magneesium ning muutes need raskelt seeditavateks. Rääkimata neis olevates allergiat tekitavad valgud, mis põhjustavad suurenevat riski haigestuda “lekkiva soole sündroomi”.
Kui seda reklaamitakse, siis ära seda söö!
Selle asemel, et end täis laadida teraviljadest nagu riis, pasta, leib-sai, mais, võiks end täis laadida hoopis vikerkaarest nagu hooajalised köögi- ja puuviljad, mis on vitamiinide, mineraalaineterikkad ning haiguste ennetamise fütotoitained. Igal hommikuhelbel, nisul, pastal on taga suured kompaniid ja pagaritoodete tootjad. Aga kes on alandliku brokkoli, lehtkapsa või avokaado taga?