Vahest tuleb selline magusaisu peale ja tahaks kohe midagi eriti head. Siis tasub proovida tervislikke ning häid kaeraküpsiseid. Parimad küpsised on ikka enda tehtud ja seetõttu tegin mõni aeg tagasi väikese eksperimendi, kuidas oleks teha toor- ja teistmoodi kaeraküpsiseid. Kuna ma ei kasuta nendes kaeraküpsistel ei muna ega ka rasvainet, siis saab neid valmistada nii toorküpsistena kui ka ahjus. Olenevalt sellest, kumba versiooni soovid valmistada, sest mõlemad on imehead ja maitsevahe minimaalne, aga valmimisaeg on kõvasti erinev. Kui ikka kohe on soov küpsiseid saada, mitte järgmine päev, siis ilmselt tahad valmistada selle meetodi järgi, millega küpsised kiiremalt valmivad, ehk siis küpsetamise teel.
Mina kasutan kas Koksavere Veski mahe täistera kaerahelbeid või Zerna Ökotalu täistera kaerahelbeid.
Teistmoodi kaeraküpsised
- 2 tassi (500ml) mahetalu täistera kaerahelbeid (või kasuta gluteenivabu kaerahelbeid)
- 3/4 tl soola
- 1 tass (250ml) pähklivõid (Pähklivõi tegemine)
- 2 sl (kuhjaga) mett või siis 1/2 tassi (125ml)
- 1/2 tassi (125 ml) toor õunapüreed
- 3 hästi valmis banaani
- 1/2 tassi (125ml) kuivatatud või värsked jõhvikaid
- 1/2 tassi (125ml) rosinaid
- 1/2 tassi (125ml) pepitasid (toor kõrvitsaseemned)
- 1/4 tassi (60ml) jahvatatud linaseemneid
- 1/4 tassi (60ml) toor päevalilleseemneid
- 1/4-1/2 tl jahvatatud vürtspipar
- 1-2 tl jahvatatud kaneeli
Toorversioon kaeraküpsistest
Soovi korral leota eelnevalt kaerahelbed ja kuivatatud jõhvikad, rosinad ja seemned üleöö, loputa helbed puhtaks ning kuivata uuesti ära. Ise jätsin selle etapi vahele. Jahvata kuivatatud kaerahelbed jämedalt köögikombainis. Vala jahvatatud helbed suuremasse kaussi, lisa sinna jõhvikad, rosinad, pepitad, jämedalt jahvatatud linaseemned ja päevalilleseemned. Sega läbi.
Blenderis püreesta hakitud õunad, et saaksid mõnusa toore õunapüree, lisa sellele banaanid, sool, vürtspipar, kaneel, mesi ning pähklivõi. Blenderda veelkord korralikult läbi. Vala saadud mass kuivainetele ning sega hoolega läbi. Saad sellise paksema ning kleepuva massi. Kui leiad, et taigen on liiga paks, lisa veel banaani ja õunapüreed. Jaga taigen supilusikatäite kaupa kuivati siinidele ning vajuta kuhjakesed lamedaks. Kuivata 43 C juures üleöö ja vajadusel isegi kauem. Kõik oleneb sellest, kui vedel sai sinu taigen ja kui kõvasid küpsiseid sa saada soovid. Naudi oma imemaitsvaid ja tervislikke toorküpsiseid. Valmis küpsiseid säilita suletavas klaaspurgis või paberkotis. Mulle meeldib meid paberkotis hoida. Valmis toorküpsised säilivad nii nädalakese, aga soovi korral võid neid ka sügavkülmutada ning isu korral uuesti külmast mõneks tunniks kuivatisse tõsta ning värskelt nosida.
Kiirmeetod ehk küpsetamise teel
Jahvata oma kaerahelbed jämedalt köögikombainis. Vala saadud segu suuremasse kaussi, lisa seemned, jahvatatud linaseemned ja kuivatatud jõhvikad ning rosinad, sega kõik hoolega läbi. Köögikombainis purusta banaanid, lisa õunapüree, mesi, pähklivõi, sool, vürtspipar ja kaneel. Purusta ühtlaseks massiks, saad sellise mõnusa vedela püreelaadse massi. Vala saadud mass kuivainetele ning sega hoolega läbi, et kõik koostisosad saaksid omavahel kenasti seguneda. Saad üsna paksu kleepuva massi. Tõsta segu supilusikatäite kaupa küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta eelkuumutatud ahjus 180 C juures ca 15-20 minutit, kuni küpsised on pealt kuldpruunid. Tõsta restile jahtuma ja tahenema. Mõnusat nautimist.
Teen ise aegajalt mõlemat versiooni ja mõnikord koguni mõlemat korraga. Ühed küpsised ahjus ja saavad kiirelt valmis ning magusaisu saab rahuldatud. Teised on samal ajal kuivatis ja valmivad seal tasa ning targu.
Ilmselt sul need küpsised kaua ei säili, sest saavad enne otsa, kui säilitamise peale mõtlema peaks hakkama. Aga sellised küpsised säilivad kenasti klaasist purgis või paberkotis paar nädalat või suurema koguse korral säilita sügavkülmikus ning enne serveerimist lase mõneks minutiks ahjust läbi.