Rikas A- ja D vitamiinide poolest

Tursamaksaõli on sajandeid kasutatud liigesevalu leevendamiseks ja rahhiidi raviks – haigus, mis põhjustab lastel hapraid luid. Kuigi tursamaksaõli on kalaõli lisand, on see siiski tavalisest kalaõlist üsna erinev. Tavalist kalaõli ekstraheeritakse rasvaste kalade (nt tuunikala, heeringas, anšoovis ja makrell) kudedest, samas kui tursamaksaõli ekstraheeritakse tursa maksast. Maks on rikas rasvlahustuvate vitamiinide, näiteks A- ja D-vitamiinide poolest, mis annavad sellele muljetavaldava toitaineprofiili. Iga teelusikatäies või siis 5 milliliitris tursamaksaõlis on:
- Kalorid: 41 kcal
- Rasv: 4,5 grammi
- Omega-3 rasvhapped: 890 milligrammi
- Monoküllastumata rasvhapped: 2,1 g
- Küllastunud rasvhapped: 1 g
- Polüküllastumata rasvhapped: 1 g
- A-vitamiin: 150% päevasest vajadusest
- D-vitamiin: 56% päevasest vajadusest
Nagu näed, siis tursamaksaõli on uskumatult toitev, sest juba ainuüksi üks teelusikatäis katab 150% päevasest vajadusest A-vitamiini ja 56% D-vitamiini päevasest vajadusest. A-vitamiinil on kehas palju ülesandeid, sealhulgas tervete silmade, ajufunktsiooni ja naha elastsuse säilitamiseks.
Kuna tursamaksaõlis on kõrge A-vitamiini sisaldus, pidage meeles, et üle 19-aastastel meeste ja naiste A-vitamiini ülemine lubatud tase on 3000 mikrogrammi (mcg) retinooli aktiivsusekvivalenti (RAE). Iga tl tursamaksaõli sisaldab aga 1350 mcg RAE. Tursamaksaõli on ka üks parimaid D-vitamiini toiduallikaid, millel on oluline roll tervete luude säilitamisel, reguleerides kaltsiumi imendumist.